Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

Squamish Waterfront, Sirocco
Squamish, BC Canada

  • architect AKA Architecture + Design
  • landscape architect Tom Barratt Ltd. Landscape Architects
  • general contractor BLC Construction
  • photographer Brett Ryan Studios
  • representation Specified Lighting Systems

Sirocco, a res­i­den­tial devel­op­ment in down­town Squamish, was designed to join people with nature through­out the many open spaces. Public areas were cre­ated with the inten­tion of draw­ing people in and to inspire gath­er­ing, rest­ing, and wan­der­ing. Con­cerns from Squamish res­i­dents were con­sid­ered when cre­at­ing the flow of walk­ways, gaps between build­ings, and main­tain­ing the beauty of the region.

Built on the east side of Logger’s Lane, a vibrant streetscape was planned so the public felt wel­come and res­i­dents felt at home. With the thought of pro­tect­ing views and the nat­ural beauty of Squamish, Selux Inula Bol­lards and Columns, along with Exelia Columns were used through­out the space. Quad­rant light­ing, achieved with Inula, allows for custom light­ing pat­terns for dif­fer­ent areas, and main­tains the view of the night sky. Inula is Dark Sky approved, and was selected for the spe­cific reason of effi­ciently light­ing the area, with­out uplight. Exelia with Tritec was used on the walk­ways between build­ings – help­ing with facial recog­ni­tion and cre­at­ing a feel­ing of warmth.

You are on Selux North America