Project report download
Project report download without personalisation (.pdf)

University of California Riverside - Student Recreation Center
Riverside, California

  • project University of California Riverside - Student Recreation Center Riverside, California
  • client UC at Riverside
  • architect Cannon Design, Los Angeles
  • photographer Bill Timmerman, Timmerman Photography, Inc.

The Uni­ver­sity of Cal­i­for­nia, River­side is one of 10 uni­ver­si­ties within the pres­ti­gious Uni­ver­sity of Cal­i­for­nia system, and the only UC located in Inland South­ern Cal­i­for­nia. Located approx­i­mately 50 miles east of down­town Los Ange­les, UCR is also within easy dri­ving dis­tance of dozens of major cul­tural and recre­ational sites, as well as desert, moun­tain, and coastal des­ti­na­tions. Widely rec­og­nized as one of the most eth­ni­cally diverse research uni­ver­si­ties in the nation, UCR cur­rently hosts about 22,000 stu­dents, with 900 instruc­tional fac­ulty includ­ing 660 ladder-rank fac­ulty.

The campus is in the midst of a tremen­dous growth spurt with new and remod­eled facil­i­ties coming on-line on a reg­u­lar basis. The revamped 155,000 square foot, LEED Gold stu­dent recre­ation center offers expanded cardio and weight areas, spaces for cut­ting-edge fit­ness classes, intra­mural sports, a 237,000 gallon swim­ming pool and 32 foot climb­ing wall and boul­der­ing area, among other ameni­ties.

Selux MTR column and bol­lards were part of the remod­el­ing, bring­ing dis­tinc­tive exte­rior light­ing design to the much-needed recre­ation facil­i­ties for UCR’s grow­ing stu­dent com­mu­nity.

The Amer­i­can Insti­tute of Archi­tects (AIA) Inland Cal­i­for­nia Chap­ter has rec­og­nized the Uni­ver­sity of Cal­i­for­nia, River­side, Recre­ation Center expan­sion effort with both a Merit Award and People’s Choice honors.

  • The MTR is a family of diffuse exterior luminaires that includes Round and Square Columns and Bollards. The MTR refractor optic incorporates the light-bending properties of a prism, directing the light precisely where you need it most, with minimum intensity at planar viewing angles. The MTR bollards are installed below or near to eye level in environments where minimizing glare is especially important such as car parks or pedestrian walkways. They mark out entrance areas and paths, act as a means of orientation, and at the same time can help to structure a space. This is cleverly achieved through their unique design, using MTR refractors which reduce glare and enhance visual comfort, while also reflecting a small amount of light upward, providing torso illumination for recognition and depth perception and enhancing the sense of security and visual comfort.
You are on Selux North America